21. elokuuta 2017

Kangaskaupoilla Osakassa ja Tokiossa

Tuntuu melkein epätodelliselta olla taas kotosuomessa, takana on ehkä kaksi elämäni intensiivisintä viikkoa. Japanin ihmemaalla oli niin paljon tarjottavaa, että taidan vieläkin olla hieman pyörällä päästäni vaikka pari yötä on jo tullut nukuttua kotona. Sekavuus saattaa johtua myös jetlagista. Mutta siis jee! Oli paras reissu ikinä, tuntuu hyvältä kun unelmista tulee totta.
Matkareittimme kulki Hiroshimasta Osakaan, Naran kautta Tokioon, Tokiosta takaisin etelään Yunohiran pikkukaupunkiin ja sieltä vielä Fukuokaan josta lentomme lähti. Japan rail pass maksoi kyllä itsensä takaisin monta kertaa, tulee ikävä shinkanseneja ja ekiben -junalounasbokseja.

Yksi suurimmista odotuksen aiheista olivat tietysti japanilaiset kangaskaupat ja niiden yltäkylläinen tarjonta, olin kuullut juttuja kuusikerroksisista kaupoista ja tekstiilikaupunginosista. Ja ne kaikki olivat totta, oi tätä ilon päivää. Tampereen Eurokangas kyllä kalpeni Nipporin kilometrin pituisen tekstiilikadun tarjonnan edessä. Oh boi.
Ehdin käydä kangaskaupoilla Osakassa ja Tokiossa, niistä löytyi helpoiten tietoa netistä. Olisin voinut kyllä pyöriä kangaskaupoilla enemmänkin, mutta halusin olla armollinen matkaseuralaisiani kohtaan jotka eivät välttämättä ole ihan näin innoissaan kaikenmaailman rievuista. Mutta sitten asiaan!

OSAKA / TORAYA
Tästä kaupasta löytyi kolme kerrosta, joista suosikkini oli yllättäen ylin kerros josta löytyi ompelutarvikkeita. Kaksi alinta kerrosta oli omistettu erilaisille vaatetus- ja sisustustekstiileille. Kaikki erilaiset kankaat olivat sulassa sovussa sekaisin ympäri kauppaa kapeilla käytävillä, hieman epäorganisoitu mutta silti symppis. Kaupassa oli esillä vain mallikankaita, joista henkilökunta leikkaa kaksi pientä palasta, niittaa toisen kiinni asiakkaan kuittiin ja lähettää toisen palasen putkea pitkin yläkertaan leikkaushuoneeseen. Kun kangas on leikattu, se lähetetään kassalle jossa voit ostaa sen näyttämällä kuittia. Systeemi tuntui aluksi hämmentävältä mutta kielimuurista huolimatta sain ostokseni tehtyä ja lähdin pieni kassi täynnä kankaita ja ompelutarvikkeita.



Kangaskaupan puolella oli sen verran tungosta että en saanut otettua kunnolla kuvia mutta kankaita oli siis paljon. Toraya löytyy keskeiseltä paikalta Nambasta Shinsaibashin ostoskadun pohjoispäästä. Tarkemmin sanottuna täältä.

TOKIO / NIPPORIN TEKSTIILIKAUPAUNKI
Oi kyllä, kokonainen kaupunginosa omistettu kaikkelle ompeluun liittyvään! Tänne halusin heti kun kuulin siitä ensimmäisen kerran kummiltani kyseisestä maanpäällisestä taivaasta. Nipporiin pääsee noin kymmenessä minuutissa Tokyo Stationilta JR Yamanote-linjalla. Poistu itä-uloskäynnistä ja seuraa tienviittoja kohti tekstiilikaupunkia, sinne on muutaman minuutin kävelymatka asemalta. Tomato on alueen isoin ja tunnetuin ketju, liikkeitä on kadulla useampia. Kannattaa käydä kiertämässä ainakin kuusikerroksinen jättilainen sekä liike, jossa kankaat maksavat vain 100 jeniä / metri (noin 0,75 euroa). Tomaton lisäksi alueelta löytyy myös paljon pienempiä ja perinteisempiä putiikkeja, joihin kannattaa uskaltaa kävellä sisään, omistajat ovat yleensä todella ystävällisiä ja auttavaisia kielimuurista huolimatta. Ilokseni myös suomalaiset suunnittelijat olivat hyvin edustettuna! Minulla oli vain muutama tunti aikaa kierrellä Nipporissa, olisin halunnut jäädä pidemmäksikin aikaa. Pari trikookangasta jäi vielä kummittelemaan mun mieleen. Ensi kerralla sitten.






Huhhuh, Japanissa kaikki oli kyllä pientä ja täyteenahdettua, ihmisiä oli kaupoilla tungokseksi asti. Täällä suomessa osaa nyt arvostaa enemmän tilaa, organisointia ja puhtautta. Minimalismia arvostavana olin kyllä välillä järkyttynyt värien ja roinan tulvasta, mutta siinäkin on oma viehätyksensä. Sain kuitenkin seulottua kaiken sekamelskan keskeltä itselleni mieleisiä vaatetuskankaita.
Minulla oli valmiiksi muutamia ideoita joihin etsin kangasta, pelkän satunnaisen fiiliksen mukaan tuolta olisi ollut vaikea ottaa mitään mukaan. Löysin parit kivat mekko- ja paitakankaat ja tietysti myös sellaisia muuten-vaan-kivoja-kankaita joille varmasti keksin vielä käyttöä tulevaisuudessa.

Osakasta Torayasta löysin kauniita perinteisiä sinivalkoisia pellavakankaita sekä satunnaisen kokoelman ompelutarvikkeita. Olen metsästänyt vaikka kuinka kauan tuollaisia laukun hihnoja, nyt vihdoin löytyi jee! Kankaista en oikein vielä tiedä mitä tekisin, ne ovat aika paksuja ja karkeita. Ehkä Sohvatyyny tai uusi läppärilaukku?



Tokion Nipporista käteen tarttui syksyisiä vaatetuskankaita jotka tulevat osaksi syksyn kapsulivaatekaappiani. Täytyy vielä miettiä mistä tulee mitäkin, ei mitään paineita pilata kangasta, halp. Vähän pitkä matka lähteä hakemaan lisämetriä.

Näin, siinä oli minun vinkkini kangasshoppailuun Osakassa ja Tokiossa! Sain itse vasta koettua pintaraapaisun, Japanissa oli niin paljon koettavaa ja nähtävää. Itse haluaisin varmaan vielä joskus tulla ihmettelemään toisenkin kerran loputtomia kangaskauppoja. Jestas soikoon.

Haluaisitteko muuten kuulla lisää matkasta yleisesti blogin puolella, eikä vain kankaiden merkeissä? Voisin tehdä pienen reissupostauksen offtopicina jos kiinnostuneita on.

1 kommentti: