28. elokuuta 2017

Kapsulivaatekaapin suunnittelua


Oletko kyllästynyt ikuisiin vaatekriiseihin ja tunteeseen, että ei ole mitään päälle pantavaa vaikka vaatekaappi pullisteleekin jo saranoistaan? Eikö mikään tunnu sopivan yhteen? Ei hätää, onneksi tähänkin kaoottiseen jokapäiväiseen ongelmaan on olemassa yksinkertainen ratkaisu: kapsulivaatekaappi, eli vähemmän tökerön kuuloisesti englanniksi capsule wardrobe.
Ideana on koota vuodenaikasidonnainen pieni vaatekaappi, joka koostuu yhteensopivista ja käytännöllisistä vaatekappaleista. Vaatekaappia käytetään nelisen kuukautta, jonka jälkeen sitä päivitetään tai uusitaan kokonaan hallitsevan ilmaston mukaiseksi. Kapsulivaatekaappiin kuuluuvat yläosat, alaosat, mekot, ulkovaatteet ja kengät.

 Lukioikäisenä ulkonäkö oli mulle melkein pakkomielteisen tärkeä, ostelin aina uusia ihan kivoja vaatteita, joita en sitten lopulta edes käyttänyt paljoa. Suurin osa meni suoraan hintalapun kanssa kirppikselle myyntiin. Näin myöhemmin ajateltuna en tainnut ostaa vaatteita sen takia, että oikeasti käyttäisin niitä vaan lähinnä kivan ostoksen synnyttämän hetkellisen onnellisuuden takia. Lopputuloksena mulla oli iso kasa turhia vaatteita, joista mitkään eivät oikeastaan edes sopineet mulle saatika toistensa kanssa yhteen, koin huonoa omaatuntoa turhasta kuluttamisesta. Lisäksi olin polttanut turhaan ison tukun rahaa turhuuksiin. Ei kauhean fiksua. 

Kapsulivaatekaapin suunnitteluun voi mennä hetki aikaa, mutta se auttaa säästämään myös aikaa, rahaa ja luontoa pidemmällä tähtäimellä. Olen tullut elämässäni siihen johtopäätökseen, että hyvällä etukäteen suunnittelulla välttää monta päänsärkyä joten miksi ei samantien suunnittelisi myös arkipukeutumistaan hieman pidemmälle. Kuinka siis aloittaa omannäköisen ja käytännöllisen kapsulivaatekaapin rakentaminen?



1. Etsi kaikki vaatteesi. Kyllä, ihan kaikki! Paitsi ei välttämättä niitä jotka ovat odottaneet puoli vuotta verkkovarastossa kirppispöydän varaamista. Levitä vaatteet sängylle tai lattialle näkyviin.

2. Sitten erotellaan jyvät akanoista. Jaottele vaatteet erilaisiin ryhmiin:

  • Ensimmäiseen kasaan tulevat lempivaatteesi, ne joita oikeasti käytät joka jatkuvasti ja joissa on hyvä olla, ne vaatteet joissa vain on sitä jotain. Näistä vaatteista tulee pohja projektillesi.  
  • Toiseen kasaan tulee vaatteet, joista et ole oikein varma etkä oikein edes tiedä miksi ne ovat kaapissasi. Tai vaatteet joita et ole käyttänyt vuoteen. Näistä vaatteista hankkiudutaan eroon, myydään kirppiksellä, annetaan hyväntekeväisyyteen tai ystävälle. Tai laitetaan varastoon jos luopuminen on liian vaikeaa. Pääasia on, että kaappi on nyt puhdas kaikesta turhasta ja ylimääräisestä.
  • Kolmanteen kasaan tulevat sesongin ulkopuoliset lempivaatteet, kuten talvitakit tai hellemekot. Nämä voidaan laittaa talteen varastoon ja ottaa käyttöön kun on niiden aika. 
3.  Nyt sinulla on kasa lempivaatteita, jotka edustavat omaa tyyliäsi. Tarkastele karsinnoista selvinneitä vaatteita: mallia, väriä, kuosia ja kangasta. Muodosta kokonaiskuva tyylistäsi ja pidä se mielessä myöhempiä ostosreissuja varten. Valitse itsellesi väripaletti, esimerkiksi mustaan tai tummansiniseen pohjautuva. Oma väripalettini koostuu laivastonsinisestä, vaaleansinisestä, valkoisesta ja harmaasta, nyt olen ottanut lisäksi mukaan tummanvihreän ja burgundin sävyjä.

4. Tee lista siitä, millaisissa erilaisissa ympäristöissä liikut, esimerkiksi koulu, työ tai krebailut. Tee sitten lista millaisia erilaisia vaatteita tarvitset eri ympäristöissä aina kenkiä myöten. Näin saat hyvän kokonaiskuvan siitä, mitä oikeasti tarvitset ja mikä sopii elämäntyyliisi. Kirjoita ylös kaikki tarvitsemasi vaatteet ja asusteet. Urheilu-, koti-, ja alusvaatteita ei tarvitse sisällyttää listaan.
Hyvä sääntö on, että jokaista perusvaatekappaletta on kolme: yksi vaalea, yksi tumma ja yksi kuosillinen. Näin vaatteita on helppo miksailla keskenään. Oma listani näyttää tältä:


5. Tarkista listasta mitä kaikkea sinulta jo löytyy ja ruksaa ne yli. Sitten vain täydentämään puuttuvia kohtia. Itse tykkään suunnitella ja ommella vaatteet itse omien fiilisten mukaan, tehden yhdestä vaatekappaleestä useamman version eri väreissä tai kuoseissa. Kaikkea ei voi kuitenkaan tehdä itse jos kyse on vaikka 37 vaatekappaleen garderobista, niin jotain on hyvä ostaa myös valmiina. Suosin kirppareita ja kierrätyskeskuksia, ostan harvoin uutta. Kengät ja takit tykkään kuitenkin ostaa uutena.

On hyvä pitää mielessä, että pohjimmiltaan tärkeintä on täyttää kapsulivaatekaapin tarkoitus eli huolettomuus ja stressittömyys. Järjestys ei tarkoita että tyylistäsi tulisi tylsä ja iloton, nyt on vain helpompaa pukeutua aamukiireessä! Kapsulivaatekaapin konsepti on sen verran joustava, että kaikille löytyy varmasti sopiva ratkaisu. Itse pyrin pitämään vaatemäärän alle neljässäkymmenessä, mutta esimerkiksi Project 333 tarjoaa lisää haastetta sellaista janoaville. Minimalismi rules. 


Omalla kohdallani tämä on vielä work in progress ja monta kohdetta on vielä ruksimatta yli, vaatekomeroni on tällä hetkellä hämmentävän (tai ilahduttavan) tyhjä. Joskus tuntuu hyvältä kun voi vaan aloittaa puhtaalta pöydältä ja pääsee kaikesta turhasta roinasta eroon. Saa nähdä kuinka hyvin oma versioni toteutuu. Vaikuttaako kapsulivaatekaappi hyvältä idealta vai ihan turhalta vouhotukselta?


2 kommenttia:

  1. Siis se on ihan ehdottomasti tosi hyvä idea! Mulla on aika hitosti vaatteita, mutta nyt jo melkein pelkästään sellaisia joita todella käytän. Ne saattavat levätä pitkiäkin aikoja, mutta pääsevät aina välillä käyttöön. Eli aika rohkeesti olen heittänyt roskiin tai pannut kiertoon loppuunkuluneet ja ne joita en vaan ikinä käytä.
    Virheostoksia ei enää juurikaan tule, mutta jos tulee, pyrin nopeasti eroon niistä.

    Ostan paljon kirppareilta ja UFF:in tyyppisistä. Ja niitä itseommeltuja on jonkun verran, muttei niin paljon kuin haluaisin. En ole vielä ehtinyt esim. mitään syksyisempää/talvisempaa tehdä.

    Hiton sekava tämä kommentti, mutta tiivistettynä siis että kapsulikaappi toimii. Niin ja se on kans toimivaa ainakin mulla että näen kerralla kaiken. Siksi makuuhuoneessa on tanko, kun kaikki ei mahdu ilmavasti kaappiin näkysälle...kröhöm...
    Eli ehkä lukumääräisesti mulla on turhan paljon, mutta vannon että käytössä.

    Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on kai kuitenkin tärkeintä että käyttää! Päädyin tähän kapsuliratkaisuun melkein pakon edessä kun tosiaan vaatekaappi natisi liitoksissaan ja kaikkea vaan oli liikaa. Nyt on kivaa kun tietää mitä mistäkin löytyy ja mikä käy minkäkin kanssa.

      Poista